Pakowarki próżniowe

Pakowarki próżniowe, zwane także „wakowarki” (od vacuum – próżnia), to maszyny, które służą do odsysania powietrza i zamykania produktu w „opakowaniu próżniowym”. Używane przede wszystkim do przechowywania żywności w środowisku pozbawionym powietrza, lub w zmodyfikowanej atmosferze (technologia MAP) – aby wydłużyć czas, w którym produkt jest świeży i przydatny do spożycia. Poza tym pakowarki próżniowe używane są w magazynach z tekstyliami; po odessaniu powietrza powodują, że tkaniny, ubrania, mundury itp. zajmują mniej miejsca na półce.

Pakowarki próżniowe różnią się wydajnością pakowania, wydajnością komory próżniowej, ilością/długością prętów zgrzewających, pojemnością komory próżniowej. W związku z tym gama dostępnych modeli jest duża. Niezmiennie wysoka jest jakość, sposób wykonania ze stali nierdzewnej, niezawodność pakowarek próżniowych.

Pakowarki próżniowe stosowane są także w gastronomii – do nowoczesnych technik przyrządzania produktów, oraz do tworzenia i modyfikowania smaków. Używanie maszyn próżniowych nie wpływa negatywnie na jakość produktów spożywczych.

Pakowarki próżniowe można podzielić na następujące grupy:

  • Pakowarki automatyczne – maszyny do stosowania w liniach pakujących, bardzo wydajne, tworzące pakowania próżniowe produktów, które są automatycznie doprowadzane i odprowadzane (na podajniku taśmowym). Próżnia powstaje wewnątrz maszyny, poziom próżni – do 99,9%.
  • Pakowarki typu SWING – maszyny dwukomorowe z pokrywą, która zamyka na zmianę – raz lewą, raz prawą komorę próżniową. Próżnia powstaje wewnątrz maszyny, poziom próżni – do 99,9%.
  • Pakowarki wolnostojące – pakowarki do użycia przemysłowego, z uwagi na swój ciężar i wielkość – ustawiane bezpośrednio na posadzce. Próżnia powstaje wewnątrz maszyny, poziom próżni – do 99,9%.
  • Pakowarki stołowe – ten typ maszyn używany jest najczęściej w restauracjach, a także w sklepach spożywczych do próżniowego pakowania żywności (mięso, ryby, sery), aby dłużej zachowała świeżość. Próżnia powstaje wewnątrz maszyny, poziom próżni – do 99,9%.
  • Pakowarki listwowe – do użytku domowego. Próżnia powstaje na zewnątrz maszyny, poziom próżni – do 80%.
Sklep