Naważarki

Automatyczne maszyny do workowania i naważania charakteryzują się dużymi wydajnościami i powtarzalnością w procesie pakowania.

Maszyny do pakowania pionowego wykorzystują zjawisko grawitacyjnego spadania produktów do worka. Produkty w maszynie poziomej są układane na transporterze i wjeżdżają do uformowanego woreczka. Maszyna zamyka szczelnie produkt w formie jednego wzdłużnego oraz dwóch poprzecznych zgrzewów.

W zależności od potrzeb wydajnościowych naważarki dzielą się stosuje się urządzenia:

  • Ręczne
  • Półautomatyczne
  • W pełni zautomatyzowane.

Podział naważarek ze względu na rodzaj pakowania produktów:

  • Do pakowania pionowego – maszyny pionowe gromadzą produkty w zasobniku gdzie następuje jego podział przez naważanie lub liczenie. Odmierzona (zaprogramowana) doza z produktem wpada pionowo do przygotowanego przez maszynę woreczka i po zgrzaniu wyjeżdża z maszyny jako zapakowany produkt. Naważarki pionowe szczególnie polecane są do pakowania produktów sypkich: kawy, mąki, mleka w proszku, przypraw etc. w worki, puszki, pudełka itp.
  • Do pakowania poziomego – maszyny poziome muszą otrzymać posortowane (ręcznie lub maszynowo) produkty na podajniku doprowadzającym, gdzie zostaną zamknięte w folii tworząc gotowy, zapakowany produkt.

Szczególnym rodzajem naważarek są saszetkarki, czyli maszyny dozujące produkty płynne (sosy, keczupy, majonezy itp.) do odpowiednio przygotowanych i zabezpieczonych torebek/saszetek. Tak spakowane dodatki mają zastosowanie w gastronomii, jako jednorazowe i jednoporcjowe dodatki do potraw.

Sklep