Naważarki
Automatyczne maszyny do workowania i naważania charakteryzują się dużymi wydajnościami i powtarzalnością w procesie pakowania.
Maszyny do pakowania pionowego wykorzystują zjawisko grawitacyjnego spadania produktów do worka. Produkty w maszynie poziomej są układane na transporterze i wjeżdżają do uformowanego woreczka. Maszyna zamyka szczelnie produkt w formie jednego wzdłużnego oraz dwóch poprzecznych zgrzewów.
W zależności od potrzeb wydajnościowych naważarki dzielą się stosuje się urządzenia:
- Ręczne
- Półautomatyczne
- W pełni zautomatyzowane.
Podział naważarek ze względu na rodzaj pakowania produktów:
- Do pakowania pionowego – maszyny pionowe gromadzą produkty w zasobniku gdzie następuje jego podział przez naważanie lub liczenie. Odmierzona (zaprogramowana) doza z produktem wpada pionowo do przygotowanego przez maszynę woreczka i po zgrzaniu wyjeżdża z maszyny jako zapakowany produkt. Naważarki pionowe szczególnie polecane są do pakowania produktów sypkich: kawy, mąki, mleka w proszku, przypraw etc. w worki, puszki, pudełka itp.
- Do pakowania poziomego – maszyny poziome muszą otrzymać posortowane (ręcznie lub maszynowo) produkty na podajniku doprowadzającym, gdzie zostaną zamknięte w folii tworząc gotowy, zapakowany produkt.
Szczególnym rodzajem naważarek są saszetkarki, czyli maszyny dozujące produkty płynne (sosy, keczupy, majonezy itp.) do odpowiednio przygotowanych i zabezpieczonych torebek/saszetek. Tak spakowane dodatki mają zastosowanie w gastronomii, jako jednorazowe i jednoporcjowe dodatki do potraw.