Maszyny pakujące używane w branży spożywczej

Maszyny pakujące stosowane w przemyśle spożywczym

Maszyny pakujące w przemyśle spożywczym są nieodzownym elementem niemal każdego procesu produkcyjnego. Ich zadaniem jest higieniczne i szczelne pakowanie przetworów i różnorodnych wyrobów celem dalszego transportu, magazynowania i sprzedaży. Maszyny do pakowania w przemyśle spożywczym mają za zadanie umieszczenie zawartości w jednostkowym opakowaniu, które jest przeznaczone do sprzedaży detalicznej.

 

Przeznaczenie maszyn pakujących w spożywce

 

Maszyny pakujące w przemyśle spożywczym różnią się funkcjami i parametrami. To, co powinno łączyć grupę narzędzi produkcyjnych, to przede wszystkim bezpieczeństwo obsługi, łatwość czyszczenia, trwałość i wydajność. Warto zatem postawić na sprawdzone marki. W ofercie Izipak znajdują się maszyny włoskich producentów, jak Minipack-Torre, IPS i CIA oraz japońskiej firmy Strapack, specjalizujących się w automatyzacji i usprawnianiu linii pakujących. Dokładne i niezawodne urządzenia, to gwarancja sprawnej produkcji.

 

Typy maszyn pakujących w branży spożywczej

W zależności od tego, jaki asortyment ma zostać poddany procesowi pakowania, automatyczne urządzenia różnią się między sobą parametrami i są dedykowane dla różnych grup produktów:

 

  • Maszyny typu FLOW-PACK przeznaczone są do pakowania słodyczy, słonych przekąsek, gotowych kanapek itp.: https://izipak.pl/type/flowpack/. Charakteryzują się przede wszystkim wielką wydajnością i powtarzalnością procesu pakowania. Słowem – każdy zapakowany produkt wygląda tak samo, jak inne z tej serii.
  • Maszyny typu SASZETKARKI sprawdzają się do pakowania keczupów, majonezów, musztard i innych sosów w opakowania jednorazowe. Ten typ opakowania często spotykany jest w szybkich ulicznych barach i kioskach z gastronomią typu fast food czy street food. Saszetkarki to szczególny rodzaj maszyn typu flow-pack.
  • Maszyny typu NAWAŻARKI nadają się do pakowania sypkich produktów, jak np. orzeszki solone, słonecznik łuskany, płatki kukurydziane, chrupki, ciasteczka, kakao, zmielona kawa, a także sosy i zupy typu instant: https://izipak.pl/type/nawazarki/.
  • Maszyny typu PAKOWARKA PIONOWA X-BAG przeznaczone są m.in. do pionowego pakowania pieczywa, bagietek, kajzerek, suchych ciastek. W uzupełnieniu procesu pakowania pionowego przydatne są KARTONIARKI i ZAKLEJARKI, które służą do zbiorczego pakowania produktów w kartony: https://izipak.pl/type/zaklejarki-kartonow/.
  • Maszyny typu WIĄZARKI STRAPACK – sprawdzają się do wiązania kartonów z produktami. Wiązarki ze stali nierdzewnej używane są szczególnie do wiązania kartonów w przetwórstwie mięsnym, rybnym i tam, gdzie są trudne warunki, wilgoć itp.
    https://izipak.pl/type/wiazarki-do-paczek/.

 

Należy mieć na uwadze, że estetyka opakowania ma wpływ na decyzje podejmowane przez konsumentów. Warto zatem zadbać o odpowiednie zabezpieczenie produktu, które będzie przyciągało uwagę kupujących, jednocześnie zabezpieczając go przed utratą właściwości.

Sklep