Pakowanie w folię termokurczliwą – zalety

Pakowanie w folię termokurczliwą od lat cieszy się dużą popularnością na rynku, a to za sprawą tego, że jest to obecnie jeden z najskuteczniejszych i najbardziej estetycznych sposobów na dobre zapakowanie/opakowanie produktu. Wykorzystanie wspomnianego materiału daje także możliwość odpowiedniego zabezpieczenia towaru przed czynnikami zewnętrznymi. Dodatkowo pozwala na tworzenie tzw. Wielopaków (zgrzewek, opakowań zbiorczych), które następnie jest łatwiej i wygodniej transportować bądź magazynować.

 

Czym jest folia termokurczliwa?

 

Folia termokurczliwa to produkt powstający na bazie polietylenu o niewielkiej gęstości. Dzięki wykorzystaniu kilku warstw materiału otrzymujemy wyrób charakteryzujący się wysoką odpornością na uszkodzenia mechaniczne. Nic więc dziwnego, że folia termokurczliwa w szybkim czasie zyskała na popularności, tym bardziej że można ją dopasować do konkretnych potrzeb, ponieważ występuje w różnych grubościach i poziomach termokurczliwości. Poprzez zastosowanie omawianego rozwiązania mamy możliwość łatwego, czystego, szybkiego a co ważniejsze trwałego zapakowania wielu różnego rodzaju produktów, także i tych żywnościowych. Związane jest to z tym że folia termokurczliwa pozwala na skuteczne zabezpieczenie produktów spożywczych przed wilgocią, dzięki czemu przez dłuższy czas zachowują swoje właściwości.

 

Zalety pakowania w folię termokurczliwą

 

Ze względu na swoje możliwości, folia termokurczliwa oferuje szereg korzyści płynących z jej zastosowania, tym bardziej że na rynku mamy do czynienia z kilkoma jej wariantami. Mowa w tym momencie o folii występującej w postaci półrękawów, rolki, worków oraz rękawów, co jak wiadomo, pozwoli na dobór odpowiedniego rozwiązania do konkretnych potrzeb z uwzględnieniem rodzaju pakowanych towarów oraz wykorzystywanych maszyn. Główne zalety folii termokurczliwej, które miały i nadal mają duży wpływ na jej popularność to:

  • Szczelne zamknięcie i zabezpieczenie produktu przed czynnikami zewnętrznymi w postaci m.in. kurzu lub wilgoci – jest to niezwykle ważne w przypadku żywności, dzięki czemu mamy pewność, że nikt wcześniej, nie otwierał tego konkretnego produktu.
  • Solidność i trwałość wykonanego przy jej użyciu opakowania – mowa w tym momencie o wysokiej odporności na przebicie, rozerwanie i pękanie, dlatego też bardzo chętnie produkt wykorzystywany jest w przypadku wielopaków.
  • Pełne dopasowanie – pod wpływem odpowiedniej temperatury, folia idealnie przylega do opakowania. Folia termokurczliwa coraz chętniej wybierana jest do wykonywania różnego rodzaju etykiet, tym bardziej że zapewnia ich wyjątkowo atrakcyjny wygląd.
  • Nadruk 360 stopni – chodzi o możliwość pełnego zadrukowania całej przestrzeni etykiety wykonanej z folii termokurczliwej, co pozwala na zmieszczenie nie tylko logo marki, ale także wszystkich innych niezbędnych informacji takich jak np. skład lub sposób użycia produktu.

Doskonałym rozwiązaniem w przypadku korzystania w procesie pakowania z wyżej omawianego materiału, będą zgrzewarki do folii termokurczliwych z naszej oferty: https://izipak.pl/type/zgrzewarki/, które można odpowiednio dopasować do konkretnych potrzeb.

Sklep