Folia poliolefinowa o właściwościach termokurczliwych jest powszechnie uważana za tworzywo typu premium. Docenia się ją przede wszystkim za wytrzymałość, elegancki i prestiżowy wygląd na produkcie (co powoduje optyczne zwiększenie atrakcyjności towaru), ale też za neutralność względem żywności, a co za tym idzie – dopuszczenie folii POF do pakowania artykułów spożywczych. W związku z tym znajduje ona szerokie zastosowanie w wielu różnych gałęziach przemysłu. Jakich?
Czym jest folia poliolefinowa (POF)?
Mianem folii poliolefinowej określa się rodzaj termokurczliwego tworzywa sztucznego, które charakteryzuje się zwiększoną odpornością na rozciąganie i doskonałą przejrzystością i połyskliwością. Dzięki temu wykorzystuje się ją nie tylko do zabezpieczania produktów (np. przed wilgocią lub kurzem), ale także do tego, aby „uszlachetnić” wygląd produktu na półce. Duża wytrzymałość mechaniczna folii powoduje, że używa się folii POF o relatywnie bardzo małej grubości. To przekłada się na nawój folii na rolce – jest możliwość nawinięcia znacznie większej ilości folii poliolefinowej na tekturową gilzę (w porównaniu z innymi foliami termokurczliwymi). Dzięki temu znacznie więcej metrów bieżących folii można jednorazowo załadować do zgrzewarki.
Folia poliolefinowa (w skrócie POF) jest tworzywem, którego grubość – zależnie od przyjętej technologii produkcji – wynosi od 12 do 50 mikronów. Różna grubość folii koresponduje bezpośrednio z czasem zgrzewania oraz temperaturą zgrzewania, które są regulowane podczas procesu pakowania i obkurczania. Czasami folię poddaje się także dodatkowym zabiegom, w tym perforacji, umożliwiającej ewakuację powietrza z produktu, po obkurczeniu. Taka technologia sprawdza się zwłaszcza przy pakowaniu świeżej żywności (warzyw, owoców, pieczywa). Dzięki perforacji artykuły spożywcze nie „pocą się” pod warstwą folii poliolefinowej.
Gdzie wykorzystuje się folię poliolefinową?
Ze względu na właściwości tworzywa, zastosowanie folii poliolefinowej termokurczliwej jest bardzo szerokie. Doskonale sprawdza się ona jako zabezpieczenie produktów, których wygląd ma szczególne znaczenie (np. cukierki, czekolady, bombonierki, książki, gry, zabawki). Folia jest też powszechnie wykorzystywana do bezpośredniej ochrony artykułów spożywczych (pieczywo, kalafiory, brokuły i inne warzywa pakowane „na sztuki”). Na korzyść folii przemawia również jej wizualnie atrakcyjny wygląd na gotowym produkcie. Do tego relacyjnie niska cena – zwłaszcza w kontekście zapakowanych w nią produktów. Dzięki temu jest ona ceniona jako uniwersalny materiał pakowy, znajdujący bardzo szerokie zastosowanie.
Opakowania o specjalnych właściwościach
Duża wytrzymałość mechaniczna sprawia, że zastosowanie folii poliolefinowej obejmuje również wielopaki. Tworzywo zachowuje swą integralność nawet wówczas, gdy znajdujące się wewnątrz przedmioty mają dużą masę i ostre krawędzie (np. puszki i opakowania tekturowe z kosmetykami).
Zastosowanie folii termokurczliwej dotyczy również przedmiotów, które są narażone na duże zmiany temperatur (mrożonki), gdyż tworzywo jest całkowicie odporne na działanie zimna, a jego rozszerzalność termiczna jest bardzo niska.
Nowoczesne techniki pakowania
Folia poliolefinowa sprawdza się również w przypadku szybkich maszyn pakujących, co ma istotne znaczenie w kontekście przyspieszenia procesu pakowania. Zgrzewarki termokurczliwe to maszyny, które używają folii POF do pakowania. To dzięki nim towary tak przyciągają wzrok swoim eleganckim wyglądem, gdy są wyeksponowane na półkach sklepowych.
Reasumując, nowoczesna folia termokurczliwa poliolefinowa to tworzywo, które nie bez powodu jest bardzo często wykorzystywane do pakowania różnych towarów i artykułów. Duża odporność na rozciąganie i przebicie, wysoki poziom estetyki, a także różne dostępne grubości sprawiają, że materiał ten jest powszechnie stosowany w wielu branżach i gałęziach przemysłowych.