Pakowanie próżniowe to coraz popularniejsza metoda przechowywania i konserwowania produktów spożywczych. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jakie pakowarki próżniowe wybrać w zależności od rodzaju prowadzonej działalności gastronomicznej oraz do czego jeszcze można wykorzystać pakowarkę próżniową.
Pakowarka próżniowa – jaką wybrać?
Pakowanie próżniowe żywności ma wiele zalet. Pozwala zaoszczędzić miejsce w lodówce, a funkcja zasysania powietrza dodatkowo konserwuje żywność. Wilgotne produkty (mięsa, wędliny, sery) nie wysychają, pieczywo nie czerstwieje, delikatne produkty (owoce, warzywa) są chronione przed uszkodzeniami i insektami, a żywność o krótkim terminie przydatności do spożycia dłużej zachowuje świeżość. Dla popularnych produktów przybliżony termin przydatności do spożycia przedstawia się następująco:
- Bułki (temperatura pokojowa) – zwykle 2-3 dni, do 8 dni przy pakowaniu próżniowym
- Ser żółty (lodówka) – zwykle ok. 20 dni, przy pakowaniu próżniowym do 3 miesięcy
- Drób (lodówka) – zwykle 3 dni, 6-9 dni przy pakowaniu próżniowym
- Mięso (zamrażarka) – zwykle około 6 miesięcy, do 2 lat przy pakowaniu próżniowym
Pakowanie próżniowe to także oszczędność energii. Urządzenia chłodnicze pracują wydajniej ze względu na to, że w przeciwieństwie do tradycyjnych opakowań, chłodzą tylko produkty, a nie powietrze.
Uniwersalne, stołowe pakowarki próżniowe
Pakowarki próżniowe to bardzo ułatwiające życie urządzenia. Dzięki swoim kompaktowym rozmiarom zajmują niewiele miejsca. Łatwość obsługi i relatywnie przystępna cena (zwłaszcza najmniejszych modeli) sprawiają, że doskonale nadają się one zarówno do użytku komercyjnego, jak i domowego. Szczególnie docenią je osoby przygotowujące potrawy z wyprzedzeniem oraz fani zdrowego gotowania w niskiej temperaturze metodą sous-vide. Cudownie sprawdzą się również w restauracjach tematycznych, gdzie wprawni szefowie kuchni są w stanie wyczarować zupełnie nowe smaki z tradycyjnych składników.
Pakowarki próżniowe — co warto o nich wiedzieć?
Wydajne pakowarki typu Swing (https://izipak.pl/type/pakowarki-typu-swing/) pozwalają na jednoczesne pakowanie produktów w dwóch komorach próżniowych. Ruchoma pokrywa, osadzona na specjalnych prowadnicach zamyka na zmianę raz jedną, raz drugą komorę, pakując próżniowo zgromadzone tam produkty. Komory są obszerne, zatem poradzą sobie nawet z takimi artykułami jak udziec wieprzowy czy cały indyk. Sprawdzą się więc cudownie w masarniach, zakładach przetwórstwa spożywczego i dużych restauracjach, np. w hotelach. Przydatną funkcją jest możliwość etykietowania każdego opakowania, dlatego warto sprawdzić, czy interesujący nas model posiada taką funkcję.
Pakowanie próżniowe dla innych branż
Pakowarki próżniowe może być stosowane również w innych branżach niż gastronomia, np. u producentów i sprzedawców elementów elektronicznych: procesorów, części samochodowych, zegarków, artykułów medycznych itp. Wrażliwe elementy są doskonale chronione przed szkodliwym działaniem wilgoci, ale także mikrozanieczyszczeniami, pyłem, kurzem itp., co ma olbrzymie znaczenie dla zachowania higieny w otoczeniu tych czułych i precyzyjnych produktów.